« А сьогодні іменини-День народження морквини»

       У світі є багато свят які присвячені їжі, сьогодні у ЗДО «Ладоньки» ми святкуємо День моркви. Вихованці своїми маленькими рученятами готували вітамінні салати, а потім залюбки ці смаколики куштували. Це чудове свято завдяки якому діти дізналися цікаву інформацію про цей помаранчевий овоч.

Морква — це дивовижний продукт, який володіє величезною кількістю корисних властивостей.

Причому морква не тільки смачний овоч, що підходить для різних страв, але й як корисна рослина, яка допомагає впоратися з різними недугами. Користь моркви не криється тільки в поліпшенні зору — вона набагато ширша, ніж ви можете собі уявити. Детальніше про це розповімо в матеріалі.

Склад
моркви

Насамперед, морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Так, у моркві містяться вітаміни PP, A, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка.
Крім того, морква не калорійна – всього 35 кілокалорій на 100 грамів. Саме тому морква часто включається в різні дієти, але фахівці все-таки рекомендують не переборщити з дозуванням.

Корисні властивості моркви

Користь для зору
Морква позитивно позначається на різних органах людини. Але особливо відомо її вплив на зір. Зокрема, це можливо за рахунок вмісту в ньому вітаміну А і каротину. Через нестачу цих речовин у людини може утворитися куряча сліпота та інші захворювання, пов’язані з очима. Тому, якщо людина погано бачить у темряві, слід включити в раціон більше моркви. Так можна забути про проблеми із зором.

Користь для діабетиків
Морква є незамінним помічником для людей, страждають від цукрового діабету. Пацієнтам з таким діагнозом рекомендують їсти варену моркву, так як в ній на 34 відсотки більше антиоксидантів.

Користь для серця і судин
У сирої моркви є відмінна властивість — вона здатна знижувати рівень холестерину в крові. Це буде корисно для серця і судин. Також регулярно вживаючи цей овоч, можна істотно знизити ймовірність утворення інсульту — на 70 відсотків. Вся справа в тому, що він добре стимулює кровообіг головного мозку. Користь моркви для судин полягає в тому, що в ній є калій. Також коренеплід зменшує тиск у гіпертоніків, тому її радять споживати при підвищеному тиску, атеросклерозі, варикозному розширенні вен, інсульту і інших серцево-судинних захворюваннях.

Користь для травлення
Морква чудово контролює обмін вуглеводів і нормалізує травлення в цілому. При порушенні углеводистого обміну з надходженням його в їжу вони осідають у вигляді целюліту. Морква корисна при запорах і геморої. А також вона є незамінним помічником в раціоні людей з ожирінням. Також овочі допомагає випорожненню кишечника, відмінно виводить шлаки, токсини і соки важких металів.

Користь для печінки і нирок
У моркві є здатність оновлювати клітини нирок і печінки, очищаючи їх. У овоча є жовчогінну та сечогінну дію. Вона може виводити пісок із сечового міхура і нирок, що робить її відмінним профілактичним засобом проти жовчнокам’яної хвороби.

Користь при ранах
Але не завжди корисні властивості моркви проявляються саме при вживанні всередину. Наприклад, при опіках і гнійних ранах допомагає компрес із кашки свіжої моркви. Справа в тому, що цей коренеплід володіє відмінною ранозагоювальною властивістю. Для промивання рани можна використовувати морквяний сік.

Користь для дітей
Дітям теж рекомендують вживати більше моркви, так як вона захищає молодий організм від вірусів і запалень. Завдяки вітаміну А дітлахи швидше і краще ростуть. У них поліпшується стан зубів і кісток. При цьому солодкість коренеплоду робить його ідеальним перекусом для дітей.
Ще одним безперечним плюсом цього овочу є той факт, що вона здатна дуже довго зберігатися, при цьому зберігаючи у собі практично весь набір своїх корисних якостей.

І пам’ятайте! Ми – це те, що ми їмо.

 

 

Інформацію підготувала: сестра з дієтичного харчування Кот М.Р.

Поділіться цим дописом у соціальних мережах: