Літні напої в дитячому раціоні
Напої є обов’язковою складовою дитячого раціону в будь-яку пору року. Утім саме влітку він поповнюється напоями із сезонних овочів, фруктів та ягід. Для забезпечення питного режиму в літній період найчастіше частуємо дітей соком, морсом і компотом. Що це за напої.
Сік – це напій, який виготовляють зі свіжих овочів, фруктів або ягід. Соки можуть бути прямого віджиму й свіжовіджатими. Такі напої максимально зберігають харчову цінність овочів, фруктів та ягід.
Морс є сумішшю кількох видів соків, води, цукру або меду. Морс із суміші лісових ягід значно підвищить поживну цінність раціону дитини. Також до морсів іноді додають сік буряка чи моркви.
Компот – це десертний напій, який готують з одного виду або суміші фруктів і ягід на основі води та цукру.
Чим корисні.
Властивості соку, морсу та компоту визначають їхніми складовими, зокрема умістом у них вітамінів, макро- та мікроелементів, а також технологією приготування. Так свіжі ягоди суниці містять близько 400мг/л вітаміну С. Однак під час технологічної обробки вітамін С окислюється. Тому його вміст у сокові зменшується до 150-200мг/л. Якщо свіжі ягоди полежать за кімнатної температури 6-8 год., то кількість вітаміну С у них зменшиться удвічі. У роздавлених ягодах окислення аскорбінової кислоти відбувається ще швидше.
СІК
Овочевий сік містить більше рослинного білка, макро- та мікроелементів, ніж фруктовий, що є джерелом органічних кислот і вуглеводів. Овочеві соки організм використовує для будівництва клітин, а фруктові – для поповнення енергією.
Будь-який сік стимулює апетит та поліпшує процес засвоєння їжі. При цьому сік швидше засвоюється в шлунково-кишковому тракті, ніж свіжі овочі та фрукти. Деякі соки, наприклад полуничний або суничний, мають протигельмінтну та бактерицидну дію. Свіжовіджатий томатний сік містить фітонциди, що уповільнюють процеси бродіння та гниття в кишківнику.
Сік регулює артеріальний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин та підвищує стійкість організму дитини до гострих респіраторних вірусних інфекцій. Він допоможе впоратися з анемією та гіповітамінозом у дитини. Цей напій поліпшує сон та діє як антидепресант. Після ранкової склянки свіжовіджатого соку дитина ще довго буде енергійною, бадьорою і життєрадісною, добре спатиме вночі. Окрім того, сік стимулює ріст та формування кісток у дитини, а також поліпшує гнучкість суглобів.
МОРС
Зазвичай морс готують із лісових ягід, як-от:
- Брусниця – поліпшує апетит, зміцнює імунітет, поліпшує загоєння ран та виразок;
- Журавлина – тонізує організм, має жарознижувальну дію, посилює дію антибіотиків;
- Ожина – поліпшую роботу шлунково-кишкового тракту, заспокоює нервову систему, має жарознижувальну дію;
- Чорниця – поліпшує зір, рекомендований дітям у разі діареї.
Морс поліпшує настрій і знімає втому. Вживати морс ліпше за 30хв. до їжі.
КОМПОТ
Отримані відвари із свіжих фруктів, ягід або сухофруктів містять лише частину корисних речовин необроблених фруктів і ягід. На відміну від соку та морсу компот містить менше вітамінів, макро- та мікроелементів, поживних речовин внаслідок термічної обробки та додавання води. При цьому компот не навантажує підшлункову залозу й печінку.
Компот поліпшує роботу серцево-судинної системи, зміцнює імунітет та стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Охолоджений компот улітку втамує спрагу, а гарячий – швидко зігріє і підбадьорить узимку.
Інформацію підготувала : медична сестра старша Герасимчук Г.І.