Міністерство освіти і науки України неодноразово зобов’язувало працівників дошкільних навчальних закладів посилити відповідальність за охорону життя і здоров’я дітей, тому серед актуальних завдань, які вирішує сьогодні наш заклад дошкільної освіти – чільне місце належить збереженню життю та охорони здоров’я вихованців.
Учасниками навчально – виховного процесу в дошкільному закладі є педагогічні працівники, медичний працівник, обслуговуючий персонал, які несуть персональну відповідальність за збереження життя та охорону здоров’я кожного вихованця дошкільної установи. На жаль, в дошкільних закладах України, мають місце випадки, що закінчуються серйозними травмами і навіть смертю дітей.
На виконання Законів України «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства» та з метою посилення контролю за охороною життя і збереження здоров’я вихованців дошкільного навчального закладу у зимовий період
НАКАЗУЮ:
- Всім працівникам закладу дошкільної освіти нести персональну відповідальність за збереження життя та охорону здоров’я кожної дитини, згідно посадових обов’язків постійно.
- Педагогам закладу дошкільної освіти:
- Організовувати навчально – виховну роботу у відповідності режиму дня, вимог Статуту дошкільної установи, Базового компоненту та програми «Українське дошкілля» постійно.
- Суворо заборонено лишати дітей в групі, спальні, роздягальні, в музичній та фізкультурній залах, на майданчику, на східцях, в коридорах і холах, тощо без догляду працівників ЗДО постійно.
- Категорично заборонено порушувати правила вуличного руху під час організації прогулянок, екскурсій, піших переходів, дитячого туризму і т. ін.
- Запобігати побутовому травматизму: не залишати ножиці, голки, ліки, сірники, миючі засоби та інші небезпечні для здоров’я дітей предмети, тримати їх у зачиненій шафі в недоступному для дітей місці; ножиці для занять з дітьми повинні бути з тупими кінцями.
- Слідкувати за тим, щоб діти під час навчально – виховного процесу не користувалися стеками, ножицями, голками та іншими гостро – ріжучими предметами без дозволу вихователя.
- Суворо заборонено підводити дітей до об’єктів будівництва, доріг, трас, залізниць.
- Суворо заборонено віддавати вихованців стороннім особам, неповнолітнім дітям.
- Чітко дотримуватися режиму дня та розкладу занять в закладі.
- Пильно стежити за тим, щоб діти не виходили за межі дошкільного закладу, не спускалися з гірок на прямих ногах, не грали самостійно в зимові розваги.
- Не залучати дітей для одержання їжі з харчоблоку і роздачі гарячих страв під час чергування по групі.
- Під час прийому їжі стежити, щоб діти правильно користувалися столовими приборами, попереджувати їх про можливі опіки гарячою їжею.
- Дотримуватися інструкцій щодо експлуатації та правил електробезпеки під час використання технічних засобів навчання, користуватися справними електроприладами, розетками, вимикачами.
- Стежити під час проведення занять за правильною постановою вихованців: вони повинні рівно тримати корпус, сидіти глибоко на стільці, ступні ніг повинні опиратися на підлогу, відстань від очей до поверхні столу, а саме: 30 – 40 см.
- Категорично заборонено відправляти дітей самостійно без нагляду дорослого. Супровід дітей на заняття, до музичної зали, до занять з вчителем логопедом, до медичних оглядів в медичному кабінеті мають виконувати особи, які проводять заняття чи огляди, передаючи дітей «із рук у руки».
- Під час виходу дітей із приміщення вихователь повинен йти першим, помічник вихователя – останнім з метою забезпечення нормального руху дітей сходами, першу групу готових до прогулянки дітей виводить вихователь і чекає з дітьми біля виходу з будинку, інших одягає і супроводжує помічник вихователя. Не дозволяється відправляти дітей на майданчик з групи і навпаки – в групу з майданчика, без супроводу дорослого.
- Забезпечувати умови, під час проведення прогулянок, для вільних ігор, вправ на бумі, драбинах тощо, з обов’язковою підтримкою дітей, систематично стежити за міцністю кріплення фізкультурного обладнання (як у музичній залі, так і на майданчиках) та за правильною обробкою дерев’яних приладів.
- Тримати в полі зору всіх дітей під час прогулянки весь час, збираючись у зворотній шлях, перевіряти їх наявність: вихователь повинен йти позаду, щоб бачити усіх дітей, в першій парі ставити найбільш організованих дітей.
- Вирушаючи на екскурсію, прогулянку за межі закладу, вихователь зобов’язаний знати кількість дітей, яких він бере із собою; якщо залишаються деякі діти з групи, то їх передають під відповідальність одного з педагогогів ЗДО (за вказівкою адміністрації ЗДО).
- У разі виходу на прогулянку за межі закладу потрібно мати не менш двох працівників, при цьому необхідно дотримуватись правил дорожнього руху, у разі переходу вулиці треба зупинитись і зупинити дітей біля переходу, вихователю, або помічнику вихователя – стати з червоним прапорцем на проїжджій частині дороги, що буде сигналом для припинення руху транспорту. Після повної зупинки транспорту діти переходять вулицю з вихователем, останнім переходить вулицю помічник вихователя. Об’єднувати групи більше двох не дозволяється.
- Не допускати прогулянок-екскурсій дітей поблизу доріг з інтенсивним рухом транспорту.
- Під час перебування дітей на прогулянці стежити, щоб діти не виходили за межі території установи.
- Оглядати кожну дитину щодня, зранку, яка прйшла в заклад: перевіряти загальний стан здоров’я, чистоту тіла, волосся, білизни; стежити за тим, щоб не було шкіряних захворювань та нездужання (болить голова, горло, живіт, інше).
- Помічникам вихователів:
- Нести персональну відповідальність за охорону життя і здоров’я дітей за відсутністю вихователя.
- Постійно стежити за станом обладнання, вживати заходів щодо усунення несправностей.
- Бути уважним до дітей, не залишати їх без нагляду.
- Не залучати дітей для одержання їжі з харчоблоку і роздачі гарячих страв під час чергування по групі.
- Одержувати їжу з кухні в закритому посуді з маркуванням (група, страва) і в той час, коли в коридорах і на сходах немає дітей.
- Подавати дітям їжу з кухні трохи охолодженою.
- Під час прийому їжі стежити, щоб діти правильно користувалися столовими приборами, попереджати їх про можливі опіки гарячою їжею.
- Для пиття дітям давати тільки кип’ячену воду, зберігати її в чистій закритій посудині.
- Мити столовий та чайний посуд потрібно тільки за відсутності дітей.
- Не залишати ножиці, голки, ліки, сірники, миючі засоби та інші небезпечні для здоров’я дітей предмети, тримати їх у зачиненій шафі в недоступному для дітей місці.
- Перед проведенням прогулянок помічник вихователя зобов’язаний забезпечувати умови для безпечного перебування дітей на майданчику.
- Під час прогулянки забезпечувати дітей кип’яченою питною водою, допомагати вихователю вивести дітей на прогулянку та проконтролювати безпечний зворотній шлях дітей з прогулянки до груп закладу.
- Стежити за тим, щоб підлога приміщення була чистою та сухою, терміново прибирати з підлоги крихти, шматки битого посуду, що впали на підлогу, а також пролиті рідини та жири.
- Проводити вологе прибирання приміщень з використанням миючих засобів (мило, кальцинована сода та інші миючі засоби) з відкритими вікнами або фрамугами; підлогу потрібно мити двічі на день, меблі, радіатори та підвіконня протирати вологою ганчіркою.
- Здійснювати дезінфекцію у період виявлення захворювання, проводити загальні санітарні заходи відповідно до вказівок сестри медичної старшої. Суворо виконувати правила використання дезінфікуючих засобів та розчинів.
- Миючі та дезінфікуючі засоби тримати в закритому посуді з маркуванням в недоступному для дітей місці.
- Суворо слідкувати за закріпленням у групі шаф для дидактичного матеріалу та іграшок; шаф для одягу дітей; картин, портретів, горщиків з квітами. Квіти повинні находитись на підставках з кріпленням, діаметр кріплення повинен бути більш ніж діаметр дна горщика.
- Суворо стежити за тим, щоб у групі був належний порядок, усі предмети находились на своїх місцях.
- Постійно слідкувати за температурним режимом та освітленням в групі.
- Суворо заборонено користуватися електричними приладами: чайником, кип’ятильником, обігрівачем і т. ін.;
- Сестрі медичній старшій Герасимчук Г.І., сестрі з дієтичного харчування Кот М.Р.:
- Проводити інструктажі з педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом по організації збереження життя та охорони здоров’я дітей щомісячно.
- Контролювати доброякісність продуктів, що видаються комірником з комори на харчоблок (контроль за сертифікатами, строками реалізації продуктів) щоденно.
- Проводити навчання з питань санітарних правил улаштування і утримання ЗДО з педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом з подальшою перевіркою знань щомісячно.
- Обов’язково домагатися проціджування м’ясних та рибних бульйонів для попередження попадання кісток у рідкі страви.
- Суворо слідкувати за тим, щоб їжу для дітей отримували з харчоблоку лише за графіком.
- Проводити пробу їжі перед видачою для дітей з відміткою результатів у спец журналі щоденно.
- Нести персональну відповідальність за дотримання режиму дня в ЗДО, санітарних норм і правил щодо прибирання, провітрювання, миття посуду у період виявлення інфекційних захворювань.
- Проводити санітарно – просвітницьку роботу з персоналом закладу, батьками вихованців, згідно річного плану медичної роботи.
- Постійно вести чіткий контроль за графіком проходження працівниками закладу медичного огляду.
- Проводити огляд дітей, відповідно до вимог наказу МОЗ і МОІН України «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі» від 30.08.2005 № 432/496.
- Облаштувати аптечку І медичної допомоги та укомплектувати необхідними медичними препаратами та ліками.
- Перевіряти наявність ліків та справність медичного інвентарю.
- Категорично заборонено приносити в ЗДО розчини, несправні пристрої та медикаменти.
- Контролювати правильне приготування питної води, її зберігання у закритій посудині та наявність аптечки першої долікарської допомоги, перед проведенням прогулянок або екскурсій.
- У разі випадку травмування дитини необхідно негайно звернутися до мед установи, а вразі необхідності викликати швидку допомогу за телефоном – 103.
- Комірнику Годебській А.О.:
- Видавати продукти з комори на харчоблок лише згідно меню –вимоги, що затверджена завідувачем та сестрою медичною.
- Зберігати продукти харчування, згідно вимог «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»
- Нести персональну відповідальність за якість, терміни реалізації, збереження і вагу продуктів.
- Завідувачу господарства Галешко М.І.:
- Здійснювати технічний контроль приміщень ЗДО, підвалу, горища, господарського корпусу, теплопроводу, водогону, електромереж постійно.
- Здійснювати перевірку стану пожежної безпеки та електробезпеки в приміщеннях та на території закладу протягом року.
- Проводити зовнішній огляд будівель, споруд та інженерних мереж закладу постійно.
- Вживати заходів щодо усунення та фіксування порушень або несправності, у разі їх виявлення, а за потреби – повідомляти завідувача або особу, яка його замінює.
- Слідкувати за чистотою території (прибирати від снігу, збивати з дахів снігові глиби та льодяні бурульки) постійно.
- Слідкувати за обладнання ігрових і спортивних майданчиків, що мають бути стійкими, закріпленими, з міцними поручнями, відповідними до віку дітей, без гострих кутів постійно.
- Проводити боротьбу з гризунами і тарганами при потребі.
- Здійснювати контроль за справністю електричних приладів на харчоблоці, пральні, в групах (електронагрівачів), фізіотерапевтичному кабінеті та їх термінів опору заземлення.
- Здійснювати контроль за міцністю надійністю прикріплення шаф для одягу, посуду; фрамуг, вікон, дверей і т. ін.
- Забезпечувати:
- роботу підрозділів закладу дошкільної освіти на якісному та безаварійному рівні;
- експлуатацію у справному і безпечному стані всього обладнання, розташованого в закладі;
- організацію отримання працівниками закладу спецодягу (за потреби);
- розробку планів евакуації, наявності необхідної кількості інструкцій, пам’яток знаків безпеки закладу тощо;
- підтримання оптимального режиму праці;
- впровадження у роботу ЗДО заходів по поліпшенню роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та пожежної безпеки.
- Шеф – кухарю Федорук Л.М. та кухарям: Гнідець Т.М, Берник Н.М.:
- Нести персональну відповідальність за приготування страв, їх якість, калорійність, нормо – вихід на 1 дитину.
- Суворо дотримуватися правил зберігання та використання миючих розчинів та засобів (дозволено їх використання лише після видачі їжі з харчоблоку на групи).
- Суворо заборонено порушувати правила з Охорони праці, правила Пожежної безпеки при користуванні електрообладнанням та гостро ріжучими предметами.
- Всім працівникам дошкільної установи:
- Суворо заборонено проходити медичний огляд в робочі години, залишаючи при цьому дітей без нагляду.
- Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.
Директор: Тетяна НАЗАРЕНКО