Організація харчування в Здолбунівському ЗДО №3

     Харчування в ЗДО «Ладоньки» здійснюється на підставі Закону України “Про дошкільну освіту ”, Інструкції щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», чинного Статуту закладу та інших нормативних документів. Режим харчування дітей в ЗДО «Ладоньки»  відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений директором. За організацію харчування у закладі відповідає сестра з дієтичного харчування – Кот Марія Русланівна.

     Адміністрація впроваджує і постійно підтримує функціонування принципів системи HACCP на харчоблоці. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування.

     Аналіз виконання норм продуктів харчування за 6 місяців 2021 року в порівнянні з 2020 р.:

  • хліб – 86 % (у 2020 р. – 84 %);
  • картопля – 92% (у 2020 р. -102%);
  • фрукти – 11 % (у 2020 р. – 15%);
  • цукор – 81% (у 2020 р. – 95%);
  • масло – 90 % (у 2020 р. -96 %);
  • олія – 111% ( у 2020р. -117%);
  • яйця – 93% (у 2020 р. – 96 %);
  • м’ясо – 97 % (у 2020 р. – 97%);

 За 6 місяців збільшилося виконання норм споживання дітьми наступних продуктів :

  • соки на 39 %;
  • риба на 24%;
  • борошно на 21%;
  • сметана на 13%;
  • овочі на 9%.

     В середньому норми виконання і продуктів харчування за 6 місяців 2021 року становлять 78%.

     Наслідки вивчення даного питання свідчать,  що в дошкільному закладі забезпечується повноцінне збалансоване харчування.

     В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зиму-осінь, літо-весну )яке затверджується Держпродспоживслужбою та директором закладу; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі сестра з дієтичного харчування оцінює якість її приготування, в її присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей дошкільної групи, який відповідно промаркований. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів. В ЗДО здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою, дієтсестрою і директором ЗДО. Кожного дня, сестрою з дієтичного харчування ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства. Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації.Сестра з дієтичного харчування  здійснює постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, що свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення. Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м’ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації. Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2 рази на тиждень. Продукти харчування та продовольчої сировини  завозять тільки ті постачальники, які були визначені рішенням тендерного комітету. Комірником  Годебська А.О. на бази-постачальники своєчасно подаються щомісячні замовлення продуктів харчування та один раз на 2-3 дні уточнені заявки. Комісією з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини приймаються якісні продукти, які надходять в заклад..У закладі дошкільної освіти видача готових страв на групи здійснюється лише після зняття проби медичною сестрою та відповідно до часу, визначеного графіком видачі їжі. Помічники вихователів отримують їжу у промаркованому посуді з кришками та спецодязі. Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестрою з дієтичного харчування Кот М.Р. ведеться журнал обліку виконання норм харчування. На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція.

    Рада закладу дошкільної освіти дієво працює та контролює організацію харчування відповідно до плану роботи.

     Харчування однієї дитини на день складає 30 гривень. Грошові норми виконуються постійно в повному обсязі.

     Слід зазначити, що у ЗДО «Ладоньки» високий належний рівень організації харчування, що є дуже важливим для комфортного перебування дітей у закладі.

Інформацію підготувала: сестра з дієтичного харчування Кот М.Р.

Поділіться цим дописом у соціальних мережах: