Організація у сім’ї харчування дітей, що відвідують ДНЗ

       Організація у сім’ї харчування дітей, що відвідують ДНЗ

 

       Раціональне харчування – найважливіша умова збереження життя й здоров’я людини. Особливо велику роль воно  відіграє  в дитячому віці, коли інтенсивно протікають процеси росту й розвитку. Правильна організація харчування впливає на позитивний фізичний і нервово-психічний розвиток дитини, підвищує опірність організму до захворювань.
       Залучення батьків  дітей, що відвідують дошкільні заклади  до участі в організації раціонального харчування, допомагає збалансувати і поповнити харчування дитини в домашніх умовах.  Більшість батьків вдома намагаються доповнити харчування дітей ввечері пиріжками, тістечками, сардельками, ковбасою, або ж  погодувати дитину повноцінним обідом, замість легкозасвоюваної вечері – це все шкодить дитячому організму. В  період сну процеси травлення вповільнюються і жирна чи солодка їжа, прийнята під час вечері, на довгий час затримується в травному каналі, що призводить до накопичення лишнього жиру та  недоокислених речовин, які затрудняють обмін  речовин, а з часом ведуть і до різноманітних захворювань.

      Батькам слід включати в  раціон харчування продукти багаті білками тваринного походження: молоко,  сир, рибу, яйця, багаті рослинним білком – бобові (горох, квасолю, сою), в них багато вітамінів групи В, вітамін Е і обов’язково фрукти, овочі, соки, щоб доповнити денне харчування  в садочку вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами.  Дуже цінні для дитячого організму молочнокислі продукти. Важлива їхня властивість –  пригнічення процесів гниття в кишечнику, зменшення   бродіння і газоутворення, покращення функції підшлункової залози, виділення жовчі, регуляція моторної і секреторної функції травного каналу, нормалізація функціонального стану  шлунку. Високу біологічно-харчову цінність має сир кисломолочний – вітаміни, мінеральні речовини, які він містить, сприяють засвоєнню білка в організмі, покращують зір, впливають на кровотворення. Сир – гарне джерело легкозасвоюваного кальцію. Дитина в тиждень має з’їдати 250 – 350 грам сиру. Потрібно привчати дітей пити молоко, кефір з хлібом (підвищується амінокислотний вміст їжі).  Ковбасні ж вироби дітям дають тільки після 2 років (50 гр.), а старшим – 100 гр. Незважаючи на гарні смакові якості ковбасних виробів включати часто їх в раціон харчування не бажано.

      Щоб збагатити дитячий організм вітамінами в зимово-весняний період потрібно вживати капусту, зелену цибулю, чорну смородину, відвар шипшини, цитрусові, яблука, свіжовіджаті і консервовані соки, а також  продукти, багаті на вітамін А (морква, яловича печінка)

      Починаючи з раннього віку дітям необхідно прищеплювати корисні звички і навички, пов’язані з їжею. При правильному вихованні трирічна дитина повинна їсти самостійно, не відволікаючись і не вередуючи. Необхідно, щоб у дитини виробилось вміння жувати неспішно, із закритим ротом. Якщо у дитини поганий апетит, не слід підвищувати голос на неї або обіцяти «нагороду», розповідати казки, розважати її щоб вона поїла. Від подібних заходів «заохочення» апетит не поліпшується, а травлення погіршується.

   підготувала: сестра медична з дієт. харчування Кот М.Р.

Поділіться цим дописом у соціальних мережах: