Яким має бути весняний раціон дитини

           Використовуйте якомога менше овочів врожаю минулого року. За тривалого зберігання їх хімічний склад зазнає негативних змін. Наприклад, у картоплі зменшується кількість вітаміну С, накопичу­ється соланін і крохмаль.

 

Уводьте свіжу зелень. Ліпше невеликі молоді пагони – у них най­більша кількість вітамінів С і групи В. Купуйте ґрунтову зелень, ви­рощену природним шляхом. Вирощена на спеціальному ґрунті або методом гідропоніки, менш корисна і навіть може спричинити алергійну реакцію. Спробуйте виростити мікрогрін.

Давайте не лише свіжу, а й квашену білокачанну капусту. Гарної якості свіжа білокачанна капуста містить стільки ж вітаміну С, скільки апельсини та лимони. А квашена – ще й оцтову та молочну кислоти.

Збагатіть цитрусовими. Вітамін С у них, як і в білокачанній капусті, добре зберігається до весни. Окрім того, у цитрусових є вітамін Р, що сприяє засвоєнню в організмі вітаміну С.

Додайте чорну смородину. Вона також є джерелом вітаміну С. Дві чайні ложки чорної смородини із цукром забезпечать 80% денної норми цього вітаміну для дитини віком від трьох до шести років.

Використовуйте зелену цибулю нового врожаю, тільки-но вона з’явиться в продажу. Або ж виростіть її на підвіконні: традиційним способом у воді чи як мікрогрін. Давайте зелену цибулю в будь-який прийом їжі, додавайте до салатів і перших страв.

Урізноманітнюйте багатими на залізо продуктами харчування: зе­леними яблуками, гранатами, волоськими горіхами, печінкою і м’ясом. Однією з основних проблем навесні є низький рівень гемоглобіну в кро­ві, тому діти стають млявими та швидко втомлюються.

Давайте трав’яні чаї з чайною ложкою меду, але за відсутності алер­гії на нього. Такі чаї поповнять організм дитини вітамінами і мікро­елементами, а також поліпшать її сон.

Включіть відвари із шипшини. Вона містить багато вітаміну Р, який у поєднанні з вітаміном С є біологічно активним комплексом, що сприяє засвоєнню в організмі дитини заліза.

Обирайте крупи з цільними зернами, а не подрібненими. Дитині бажано не вживати шліфований рис. Максимально чергуйте види круп у раціоні.

Зробіть основним принципом харчування різноманітність. І не лише в овочах та фруктах, а й у видах м’яса. Чергуйте яловичину з інши­ми видами м’яса, наприклад з нежирною свининою або телятиною, та рибою. Через значну кількість тугоплавких жирів яловичина по­гано засвоюється дитячим організмом.

Інформацію підготувала: сестра з дієтичного харчування Кот М.Р.

 

Поділіться цим дописом у соціальних мережах: